Cornetto – verdens mest berømte vaffelis er fra Napoli

Næste gang du spiser en klassisk vaffel-is med flødeis, chokolade og hakkede nødder, så send en venlig tanke til signor Spica, der i 1959 revolutionerede den italienske isverden ved at løse et irriterende problem – nemlig hvad man skulle bære og spise isen i.

I århundreder havde Italien været berømt for sine sorbetter og is baseret på mælk, æg og sukker, og kloge hoveder serverede den skrøbelige delikatesse i enten små kopper, eller på flade vafler, som isen kunne spises ad, inden den smeltede.

Udfordringen var dog, at isen hurtigt gjorde vaflen våd og kedelig – indtil Spica opfandt en maskine, der kunne dække vaflens inderside med et tyndt lag af sukker, olie og chokolade. Nu kunne man pludselig spadsere rundt med en is og spise ad den uden at få klistrede fingre.

Stolt kaldte han sin is for ‘Cornetto’ (cornetto betyder ‘lille vaffel/et lille horn’), men efter mange års succes ved sin isbutik i Via Gianturco måtte det historiske ismejejeri lukke i 1973 grundet udenlandsk konkurrence.

‘Cornetto’-brandet blev solgt til Unilever, og op gennem årtierne markedsført med O sole Mio og den napolitanske arv som en del af historien.

Idag må man nok kalde den verdens mest udbredte og spiste vaffelis, som findes i flere varianter med jordbær, yoghurt og mintsmag – seneste skrig er en vegansk udgave. Ikke dårligt klaret! Foto: Wikipedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *