5 SYDITALIENSKE VIDUNDERE DU BØR OPLEVE I 2018

Tunfangst, højtlæsning under sommerhimlen og glemte genstande fra Pompei, der atter kommer til ære og værdighed. Syd for Rom bugner Italien af kulturelle oplevelser i verdensklasse, som både er billige, medrivende og ligger udenfor den gængse turiststrøm. Jeg guider her til de 5 kulturoplevelser i Syditalien, som jeg ser allermest frem til i 2018:

1. NAPOLI – KUNST OG GLEMTE TING FRA POMPEI: arkæologiske fund fra den romerske ruinby klinkes sammen med verdenskunst, når det moderne museum MADRE midt i Napoli giver kunstnere som Laure Prouvost, Jimmie Durham, Adrian Villar Rojas og Mark Dion lov til at lege med tusindår gamle artefakter fra Pompeis magasiner.

Det er nemlig langtfra alle fund fra byen i Vesuvs skygge, som i år 79 blev begravet i lava, der bliver udstillet. Millioner af krukker, statuer og hverdagsgenstande har i hundredevis af år været gemt væk på hylder og i skabe, men det laves der nu om på, når MADRE i 2018 danner ramme for udstillinger med Pompei som tema. Museet dokumenterer blandt andet Pompeis tidløse fascination hos kunstnere fra Goethe til Le Corbusier, og omdanner over halvdelen af MADREs areal til et pompeiansk hus, hvor nutidige kunstnere som Francesco Clemente, Daniel Buren og Mimmo Paladino får lov til at indrette soveværelser, spisestuer og atrium med værker i spil med arkæologiske fund.

I samme ombæring vil man låne afgørende kunst fra andre museer, der forestiller den skæbnesvangre katastrofe for 2000 år siden, blandt andet de kanvas hvorpå Andy Warhol i 1985 portrætterede den lavaspyende Vesuv i en farvestrålende serie.  Central bliver især brugen af knuste artefakter fra det arkæologiske magasin, som blev ødelagt under de allieredes bombardement af Napoli i 1943, og som nu vil indgå i nye kunstværker fra de kreatives hånd.  Se mere her

2. SICILIEN – TUNFANGST PÅ ØEN FAVIGNANA: Engang sydede og boblede de 24 store bronzekar på Favignanas konservesfabrik af kogende tunkød, og stedet blev fra fabrikkens grundlæggelse i 1989 og frem til 1930’erne et af Middelhavslandenes industrielle forbilleder. Her opfandt man konceptet ’tun på dåse’. Hvor man koger og konserverer tunkødet i olivenolie og hermetisk lukket tin. Fabrikken lukkede i 1977, men åbnede i 2007 som museum, der både fortæller historien om tunproduktionen og viser film og fotografier fra livet på Favignana.

Med årene stoppede også den rituelle tunfangst, som har foregået her udfor Siciliens vestlige kyst siden fønikerne introducerede metoden for 2500 år siden, men nu er der helt sensationelt atter givet tilladelse til at fabrikken kan genåbne i højsæsonen og vise gæster og turister hvordan man forarbejder det lækre, lokale tunkød. I samme ombæring får øens fiskere nemlig lov til at fiske en lille kvote tun på gammeldags manér, hvor fiskene fanges i et stort net og hives ombord i store træjoller.

3. PALERMO ER ITALIENSK KULTURBY: Vi bliver på Sicilien, nærmere bestemt øens egen hovedstad, der I 2018 vil være ekstra fuld af kulturelle og gastronomiske begivenheder.

Det var blandt andet byens imponerende normannerarv, store indsats indenfor regional turisme og status som historisk og kulturel smeltedigel, der i sommers var med til at sikre Palermo titlen som Italiens kulturby i 2018, og byen bobler allerede af initiativer som til næste år skal vise byens gæster hvorfor Palermo er en af Italiens mest fascinerende destinationer.

Måske kendte du ikke til de italienske kulturbyudnævnelser, men konkurrencen er prestigefyldt og sikrer en stor pose penge til den pågældende stad, der på den måde får tiltrængte midler til renovation, planlægning og markedsføring. Før har titlen gået til steder som Mantova og Pistoia, og Palermo var da også med i et tæt opløb, der både talte den arkæologiske vidunderby Ercolano syd for Napoli, catalanerbyen Alghero på Sardinien og universitetsbyen Trento.

Kulturbegivenhederne vil udover i selve Palermo foregå i den historiske trekant mellem den siciilianske hovedstad, Cefalu og Monreale, byer, der alle indeholder Unesco verdensarv fra øens berømte normannerperiode, som forløb for knap 1000 år siden.

4. SARDINIEN – LITTERATURFESTIVAL I VERDENSKLASSE: Det er ikke første gang, at denne både hyggelige, ambitiøse og populære litteraturfestival løber ad stablen i Gavoi, men for hver sæson vokser begivenheden sig bare større, og tusindvis af mennesker indfinder sig i juni måned for at opleve den lille hyrdeby dybt inde i Sardiniens forrevne Gennargentu-bjerge, hvor scener, telte og lokaler lægger jord til en myriade af kæmpe bogoplevelser under den blå sommerhimmel.

Gavoi ligger egentlig langt fra alfarvej, men udsigten herfra udover Gusana-søen, byens ældgamle huse og den rustikke bondemad er en god grund i sig selv til at besøge Gavoi, der også åbner op for en sjældent besøgt del af Sardinien, nemlig det vilde bagland, som få oplever, når de kommer til øen. Det er dog her, at meget af den oprindelige, sardiske hyrdesjæl befinder sig, og litteraturfestivalen trækker netop på de ældgamle fortælletraditioner fra øen, hvorfor festivalen også bærer navnet ’fortællingernes ø – l’isola delle storie’. Festivalen kan i år opleves fra den 28 juni-1 juli, se mere her

5. ABRUZZO – MICHELINSTJERNER OG FORVANDLEDE SPØGELSESBYER: da michelinguiden i november afslørede stjerneklassementet i Italien for 2018 var Syditalien flot repræsenteret, og især regionen Abruzzo, som kan bryste sig af landsdelens højeste bjerge, største bjørne og mest spektakulære alpelandskaber, kunne være særligt stolt: en ny stjerne tilfaldt nemlig kokken Davide Pezzuto, der med sin meget specielle ’diffuso’-restaurant D. One virkelig har skabt en både innovativ og traditionsbåret gastronomi.

Udover brugen af Abruzzos rustikke råvarer, der med det mest rammende udtryk vel kan kaldes storladne, da regionen er særligt kendt for sit vildt og sine dybe skove fulde af svampe og urter, er D One også dybt integreret i landsbyen Montepagano, hvor spisestedet ligger. Således er restauranten fuld af interiør fra nabohusene og de mange gamle bygninger, som ellers skulle rives ned, og bygger videre på det ’diffuso’-koncept, som er blomstret op i hele Syditalien og går ud på at lokale ildsjæle indretter små, hyggelige hoteller og B&Bs i forladte huse.

Abruzzo er på grund af sine stejle bjerge og ufremkommelige steder særligt plagede af affolkning, som efterlader tusindårige bykerner helt øde. Et ’diffuso’-hotel går ud på at værelserne indrettes rundt omkring i de små bykerner for at udnytte de gamle bygninger, mens reception og restaurant ofte forefindes et helt andet sted, og det er netop i forbindelse med et sådant ’diffuso’-hotel at Davides restaurant ligger.

Et andet ’diffuso’ – vidunder i Abruzzo er bjergbyen Santo Stefano di Sessanio. Stedet blev forladt efter et katastrofalt jordskælv men er nu atter vakt til live takket være ildsjælen Daniele Kihlgren, som har sat flere af husene i luksusstand, gjort dem til hotelværelser og åbnet ligeså smukke restauranter i byens største middelalderhuse. Byen er absolut et besøg værd og ligger i et måneagtigt landskab på grænsen til højsletten Campo Imperatore og Syditaliens højeste bjerg, Gran Sasso.

Topillustration: en lokal bager fra Pompei med sin kone. maleriet findes på en væg i ruinbyen. Fra wikipedia.