In the Food for Love – multikunstneren Donpasta viser os skønheden i det ydmyge italienske måltid

”Når jeg går i gang, føler jeg mig som en 20-årig”, fortæller bedstemor Clara, og tripper fra haven og ind i sit køkken, hvor hun påbegynder det møjsommelige mirakel at lave perfekte cannoli-kager. Kameraet viser hende drøne rundt bag rattet i Favignanas smalle gader, og klipper så til kvindens krogede fingre, der hælder rødvinseddike i melet på bordet, og samler dejen med hurtige bevægelser.

Clara har lavet cannoli siden 1946, og fik håndværket lært af en 90-årig. Hun kan lave flere hundrede på en dag. Cannoli er mørdejsrør, der fyldes med sødet ricotta og kandiseret frugt, og udgør en af Siciliens mest ikoniske desserter.

Clara er en af de mange heltinder, der hver dag holder den syditalienske madtradition i hævd. Hun bor på en ø vest for Sicilien, men har aldrig optrådt i hverken Masterchef eller Italys Got Talent. Alligevel er hun med til at fylde koncertsale, når manden bag kameraet, dj’en, kokken og performancekunstneren Daniele de Michele, viser sine optagelser fra et glemt Italien, der ligger langt fra storbyernes michelin-restauranter og hippe boheme-kvarterer.

Det pugliesiske multi-talent er netop nu aktuel med sin dokumentarfilm I Villani (de uopdragne. Ordet betyder også ‘bonde’ på italiensk), der henover en arbejdsdag beskriver 4 italienere, som på trods af et hårdt liv på landet i den syditalienske periferi, en hverdag fuld bureaukratisk chikane og uigennemskuelige EU-regler og en evig kamp mod elementerne, alligevel har valgt at blive på deres jord. Her dyrker de grøntsager, opdrætter dyr og fisker, fordi den største lykke er at dø mens man laver det, man elsker. Trods alt:

 

Trailer til filmen I Villani fra 2018, der er blevet vist ved adskillige filmfestivaler i Italien og udlandet.

”Det her er et ulovligt produkt”, fortæller bonden Salvatore Fundaró i filmen I Villani, mens han hopper og danser omkring en flaske tomatsauce, som han ikke må sælge, fordi den ikke lever op til EU-kravene om fødevarer. ”Hvis du skal spise sundt, skal du altså spise ulovligt”:

De medvirkende repræsenterer en lille gruppe modige italienere, der går mod den massive trend med affolkning og udhuling af de små samfund i landets periferi, og budskabet passer perfekt ind i De Micheles mission om at dokumentere den italienske bonde- og arbejderklasses liv, som så ofte overses i den officielle historie om Støvlelandets tilstand, men som repræsenterer en værdifuld kontinuitet og kulturbærer.

Som kok var det naturligt for instruktøren at bruge de kulinariske traditioner som sit udgangspunkt for at vise de menneskelige ressourcer, som gemmer sig i køkkenerne, ombord på fiskebådene, på havnene, i markerne. Og De Michele, der meget apropos også går under kunstnernavnet Donpasta, har siden 2014 rejst i hele landet for at filme og vise glimt af den tidløshed, som bor i den italienske madlavning.

I en artikel fra New York Times fortæller Donpasta om sin aktivistiske tilgang til madlavning: om hvordan han sammen med de mange andre, som er utilfredse med den tiltagende industrialisering, udvanding og kommercialisering af den italienske madkultur, føler et behov for at komme tilbage til det enkle liv, til stoltheden ved de ydmyge råvarer: ”Jeg møder personer, der er stolte af at stege ansjoser og hvidløg. Det er ikke den fortælling, man finder hos Masterchef. Der får man at vide at det ikke er nok, at man skal gøre noget cool”, siger Daniele De Michele.

Her i filmen nedenfor kan man se hvordan Donpastas visninger opføres som et miks mellem lyd og billede, og bliver til et kunstværk i sig selv. Bagved tilskuerne står De Michele og akkompagnerer fortællingerne med musik, og af og til stiller han sig selv op og laver pasta til folk bagefter:

Daniele De Michele anses som værende en af de mest lovende og nyskabende performance-kunstnere i Italien lige nu, som både kan ses lave pasta back stage til sit hold af DJ’s hjemme i Otranto, holde ’Parmigiana Raves’ i New York, og filme i privaten hos bedstemødre, hvor han laver nye optagelser om køkkenets visdom.

Donpasta har siden han var 14 år arbejdet som dj, og elsker at lave mad til musik. Han har udgivet bøgerne Artusi Remix, Food sound system, Wine sound system og La parmigiana e la rivoluzione, og har i samarbejde med Corriere della sera lavet web tv-serien Le nonne d’Italia, hvor han rejser rudt og besøger italienerne i deres køkkener.

Læs mere om Donpasta på hans hjemmeside her.

Hovedillustration: Donpasta under en performance med mad og musik. Fra hans Facebook-profil. Copyright: Michele De Daniele.

2 thoughts on “In the Food for Love – multikunstneren Donpasta viser os skønheden i det ydmyge italienske måltid”

  1. Kære Cecilie – lige for øjeblikket 7/4 kl. 15:29 🙂 kan man ikke komme ind på Donpastas hjemmeside – ‘Errore nello stabilire una connessione al database’ – vidunderligt at se la signorina Clara lave cannoli – sidder lige og tænker på at lave en tur til foråret 2020 marts og april til Le isole minori della Sicilia. Prospettive di recupero e di sviluppo’- fandt en bog frem, jeg anskaffede i 1989 med den titel skrevet af Gin Racheli – på 347 sider fra Giuseppe Maimone Editore. Masser af information om alle øerne omkring Sicilien med billeder og gode kort. Buona Domenica! og mange venlige hilsener – Jens Christian

    1. Hej Jens Christian, tak for dejlig besked. Ja, du har ret, Donpastas hjemmeside er pt. nede. Det var den ikke imorges, men vi må håbe på, at den kommer på fode igen. Tak for tippet med bogen. Det er perfekt timing, for jeg sidder og overvejer om jeg skal lave en tur til Sicilien som handler om øens vidundere: restauranter, producenter, bønder, fiskere, kunstnere og erhvervsdrivende, der lokalt prøver at gøre en forskel, og som repræsenterer en helt anden side af det Syditalien, som de fleste af os hører om i mainstream-medierne. Kunne du forestille dig at tage med på sådan tur til enten efterår eller forår, i en uges tid? De bedste hilsner fra Cecilie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *