MÆLKEKRIGEN ER OVRE: SARDINIENS HÅRDT PRØVEDE HYRDER ER NÅET TIL ENIGHED MED INDUSTRIEN

i den sidste måneds tid har Sardiniens gader flydt af fåremælk hældt ud i protest mod den rekordlave mælkepris på under 0,60 euro pr. liter, som en overflod af mælk og en overproduktion af pecorino-ost har resulteret i på øen – et beløb, som de sardiske hyrder ikke engang har kunnet dække deres malke-og staldudgifter med, og som derfor satte gang i et historisk oprør blandt hyrderne, der i århundreder har udgjort en vigtig brik i Sardiniens lokaløkonomi.

Forleden kunne prefekten i byen Sassari lukke en forhandlingsaftale mellem den sardiske hyrdeorganisation, forarbejdningsindustrien og den italienske stat, der garanterede hyrderne en pris på 0.74 pr liter mælk. Prisen var et kompromis mellem den meget debaterede bundpris på under 0.60 euro og hyrdernes ønske om en slutpris på 0.80 euro. Staten har desuden hjulpet til ved at overføre 24 mio euro til de hårdprøvede mini-mejerier på Sardinien, for at give dem et tiltrængt skud likviditet.

Parterne er nu gået hver til sit og der vil endelig blive bragt nymalket mælk til de mange fabrikker, der producerer den berømte ost, parmesanens lillebror, il pecorino romano, hvis hovedbestanddel netop er fåremælk fra Sardinien. Men der skal kun en ny glød til at tænde vreden, der blev udløst af den lave pris hånd i hånd med et politisk løfte: Inden det italienske parlamentsvalg havde Matteo Salvini nemlig lovet, at blev han valgt, skulle literprisen ligge på 1 euro for den sardiske fåremælk. Da politikeren endelig kom til magten, blev løftet sløjfet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *