Nyt instruktørtalent går tæt på Napolis fodboldkultur i filmen ‘Ultras’

Når Napolis San Paolo-fodboldstation fyldes af fodboldsfans til bristepunktet, der skal støtte deres lokale fodboldhold, kan man opleve eufori, glæde og stolthed på tribunerne: fodbold har en næsten mytisk status i byen, men ligesom i andre af Italiens (og Europas) stolte klubbyer har der igennem tiden udviklet sig en patriotisk fankultur, som i visse tilfælde rækker udover normal kuldyrkelse af sine helte på grønsværen.

Jeg taler naturligvis om den italienske Ultras-bevægelse, der i 60’erne udsprang af den engelske hooliganisme, og er kendt for at skabe kaos blandt publikum, med romerlys, slagsange og dans. Ind imellem prøver Ultras-tilhængerne at gennemtvinge sig magt i de lokale klubber, og det kan føre til sammenstød, især når rivaliserende hold mødes på både græsset og i tilskuerrækkerne.

Ultras er den mest udbredte fankultur i Sydeuropa, og i Syditalien har de forlængst gjort sig gældende på stadioner og til kampe, hvor deres konfrontationer og provokationer endda kan føre til voldelige sammenstød.

Trailer til Ultras på Netflix:

Få har taget et grundigt og granskende blik på Ultras-tilhængerne, men det bliver der lavet om på nu med den napolitanske instruktør Francesco Lettieri fra Pozzuoli, der med sin første store film ‘Ultras’ får premiere på Netflix dette forår. Med sin film dykker han dybt ind i den napolitanske hard core fankultur for at fortælle en anderledes historie om de mennesker, der af forskellige, personlige grunde bliver en del af ‘Ultras’-kulturen.

Filmen bliver vist i udvalgte biografer den 9, 10 og 11 marts i Italien, og desuden på Netflix fra den 20 marts.

Til soundtracket har blandt andet Liberato bidraget med sangen ‘We come from Napoli’ – Liberato er en af Napolis hotteste kunstnere lige nu, skønt ingen ved hvordan han ser ud. Med sin hættetrøje og maske udgør han lige nu den kreative spydspids i en revitalisering af byens århundredegammel sangkultur, hvor der synges på dialekt, og hvor stemmer fra byens fattige periferi får lov at sætte ord på deres følelser og frustationer.

Liberato har som altid øje for menneskene i Napolis udkant, og jeg er personlig stor fan af Liberato og synes, han har fået lavet en utrolig smuk musikvideo, hvor lokale ultras drøner rundt på scooter, nyder udsigten udover Napolis havn og tager grådigt for sig af napolitansk gademad af indvolde og bløddele fra svin og kalv.

Og så viser han at han kender sin hjembys sangskat med sin hilsen til singer songwriteren Pino Daniele midt i sangteksten: «Terra mia, terra mia, this is where I wanna be, neh, ma chi sfaccimma sì, but we come from Napoli.” Se med her:

Hovedfoto: Ultras til en kamp i Sofia. Biso, Wikipedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *