Syditalienske forfattere: Anna Maria Ortese

Hvor New York havde danske Johannes Friis til at dokumentere de fattiges kår med sit kamera, havde Napolis efterkrigstid Anna Maria Ortese. Dog var hun ikke fotograf, men journalist og forfatter, og med sin skarpe og sarkastiske pen er hun idag mest kendt for at have dokumenteret forholdene for byens ‘anden halvdel’ i sin fænomentale samling af fortællinger i ‘Il mare non Bagna Napoli’ fra 1953.

Anna Maria Ortese blev født den 14 juni 1914 i Rom, men tilbragte det meste af sin opvækst i Sydtalien og i Tripoli. Hendes far arbejdede for den italienske regering, og familien måtte derfor ofte følge med ham rundt i hele landet. Da Anna Marias bror, Emmanuel, som hun var tæt knyttet til, dør i Martinique i 1933, har Anna Maria et sammenbrud, der får hende til at flygte ind i skriveprocessens terapeutiske rum.

I årene herefter begynder hun at få trykt digte og noveller i italienske aviser og litteraturmagasiner, blandt andet Angelici dolori – ‘Englesmerter’ – som får god kritik. Hun begynder dog at miste gejsten og inspirationen, og flytter til Firenze i en periode, for at arbejde som korrekturlæser. Men da krigen bryder ud, rejser hun tilbage til sin familie i Napoli, og det er her, hun oplever byens intense balance mellem overlevelse og overgivelse, som får hende til at skrive sine egne tekster igen, blandt andet for det syditalienske magasin, SUD. 

Enhver tid har brug for sine egne dokumentarister til at afdække epokens uhyrligheder – og Anna Maria Ortese var det perfekte vidne til de sociale katastrofer, som 2 verdenskrig bragte med sig. Med både indlevelse, empati og skønhed beskriver hun leveforholdene for Napolis fattigste, når hun trænger helt ind i deres grotter og skabsbefængte senge for at fortælle en historie, de fleste dengang helst ville glemme.

I 1953 udgiver hun det værk, som gør hende verdensberømt, nemlig Il mare non bagna Napoli, som rummer Orteses vidneberetninger fra sin bombede hjemby i de kaotiske år efter 2 verdenskrig. Direkte oversat til dansk ville bogens titel lyde: ”Havet væder ikke Napoli”, og bogen findes på tysk med navnet: ’Der er intet hav i Napoli’. Nogen er endnu ikke oversat til dansk, men kan findes på engelsk med titlen: ‘Neapolitan Chronicles’.

Ortese vinder den prestigefyldte Viareggio Pris for bogen, hvis første historie, un paio di occhiali – et par briller – anses for at være en af Italiens bedste noveller nogensinde. Den er desuden blevet filmatiseret  af Carlo Damasco i 2001, og handler om hvad der sker, når en fattig og næsten blind pige i den napolitanske slum for mulighed for at se sin omverden klart:

Det er nok hævet over enhver tvivl at Ferrante blev inspireret af Orteses sammenligninger, da hun 40 år senere skulle skrive sine Napoli-romaner og vise Elena og Lias begrænsede råderum i det kvarter, de voksede op i, ved at skrive, at pigerne aldrig havde set havet, skønt de boede i en havneby.

I Orteses bog beskriver forfatterinden i fortællingen ’Guld i Forcella’ hvordan hun fra Via Duomo, der løber som en rygrad med adskillige ribben ned gennem Napolis ældste bydel, bevæger sig mod øst gennem Forcella-kvarterets mylder. Folkedybets armod åbenbarer sig omkring hende med en genkendelig fandenivoldskhed, der virker karakteristisk for alle, der selv har oplevet napolitanernes energi, selv, eller måske endda netop, på livets yderste bastion, dansende på tåspidserne, med udsigt til en slugt af desperation:

”Her væder havet ikke Napoli. Jeg var sikker på, at ingen her havde set det, og heller ikke huskede det. I denne bælgmørke kløft skinnede kun seksualitetens lys under ovetroens sorte himmel.”

Senere kulminerer fortællingen om napolitanernes armod i kapitlet ’Den ufrivillige by’, hvor Ortese besøger Il Palazzo dei Granili. Den enorme magasinbygning, der i slutningen af 1700-tallet blev bygget syd for Napoli af de spanske konger, der ved kysten, hvor havnebassinet rammer de første forstæder ved Vesuvios fod, og med sine mastodontiske dimensioner på 560 meter i længden og 30 meter i højden skulle rumme Napolis kornforsyninger.

Inde i bygningen løb for sin tid endeløse korridorer forbi store rum på 3 etager, hvor man kunne opbevare forskellige varer, der op igennem århundrederne varierede fra korn over bælgfrugter til jern, våben og mennesker. Bygningen blev slemt beskadiget af bombardementerne under 2 verdenskrig, og da Ortese lægger vejen forbi ruinerne af den dystre bygning ved stranden, er den for længst blevet et slumstormersted for Napolis mest miserable befolkning.

Palazzo dei Granili set fra stranden og med Vesuvio i baggrunden, fra før bygningen blev bombarderet under 2 verdenskrig. Fra et gammel postkort. Wikipedia.

Ortese beskriver hvordan hun har fået skrevet et navn ned på en tændstikæske. En kvindelig læge, der skulle bo inde i Il Palazzo dei Granili – signora Lo Salvio. Lægen har inviteret Ortese på besøg, og da forfatteren ankommer til udørkenen med en sporvogn, beskriver hun synet af den engang så imposante men nu uhyggelige arkitektur som et skaldet bjerg, sammensunket og gennemborret af termitter.

Hun går undrende ind i ruinens mørke, hvor de hjemløse har blændet alle vinduerne med brædder, og hvor syfilisbefængte, skorpede og magre kroppe kravler frem imod hende. Hun spørger sig frem til Lo Savio, der sidder i et af de store rum ved et sammenflikket skrivebord, og som nu tager hende med på en tour de force ned gennem Granili-bygningens dødsrigeagtige cirkler:

”Jeg vil gerne vise dig et barn, sagde hun. Hun førte mig ned mod bunden af korridoren, hvor en lille smule grønt lys, som trængte ind gennem en sprække, lod os vide, at nu var det blevet aften i Napoli. Der var en dør, hvorfra man hverken hørte lyde eller stemmer. Lo Savio bankede sagte på, og gik så lige ind, uden at have fået nogen tilladelse, som én, der føler sig hjemmevant.

Det var et stort, rent værelse, der lå mellem templet og grotten. Havde det ikke været for lyset fra en lillebitte lampe, der skinnede et sted så højt oppe, at det irriterede mere end det gav glæde, ville rummet have mindet om en antik og glemt ruin. Her var, stærkere og dybere end noget andet sted, en stank af fugt, blandet med lugten af råd. En kvinde, der stadig var ung, og med et ekstatisk udtryk, kom os i møde.

”Hvordan har Deres Nunzia det?” Spurgte Lo Savio. ”Kom med.” Hun førte os hen til en bette vugge, som var blevet flikket sammen af en Coca Cola-kasse, den så lille og elendig ud som den stod der nedenfor et af de mange, hermetisk blændede vinduer i bygningen. I den lille seng, uden linned, på en lille pude, under en herrejakke, forhærdet og fuld af skorper, lå en nyfødt med et bizart, venligt og voksent ansigt: et delikat ansigt, kridhvidt, oplyst af to intelligente og blide øjne, fra hvilke det blå aftenlys skinnede, og som barnet drejede fra side til side mens det observerede det hele med en opmærksomhed, som man ikke ville tilskrive et barn på blot få måneder. Da øjnene så os, hvilede de på os begge, så på mig, på min pande, de kørte rundt, ledte efter moderen, som om de ville spørge om noget.

Med sin hånd løftede moderen på frakken, og vi så en lille krop, der kun var på størrelse med en håndsbredde, et perfekt skelet. Knoglerne var tynde som blyanter, fødderne var helt indtørrede, små som fugleben. Da benene kom i kontakt med den kolde luft, trak barnet dem stille til sig. Moderen lod jakkedynen falde ned over det.

Jeg havde ikke taget fejl da jeg ved synet af barnet gættede på, at Nunzia Faiella allerede kendte en del til livet, og at hun så og forstod alt, uden dog at kunne tale. ”Dette barn er 2 år gammelt”, fortalte Lo Savio mig sagte. ”Der er noget med dets indvolde, der gør, at det ikke vokser længere… smukke lille Nunzia”, kaldte hun stille. Da det lille menneske hørte de ord, smilede det svagt. 

Engang tog jeg hende med udenfor, til lægen”, sagde den unge kvinde, hun talte med en tyk, maskulin stemme i et toneleje mellem det ekstatiske og det resignerende (og sådan fandt jeg ud af, at Nunzia Faiella i det mindste én gang i sit liv havde set solen, måske en bleg vintersol), ”hun kiggede rundt i luften, på solen, helt overrasket”.

Også nu var Nunzia Faiella overrasket: hendes søde øjne granskede af og til det høje loft, de muggrønne vægge, blikket rykkede så væk, tilbage til lampens lys, som om det mindede hende om noget. Øjnene rummede hverken tristhed eller smerte, men forventningen om en straf, der blev udholdt i et helt liv og i stilhed, og som kunne komme fra den anden side af disse enorme mure, fra det høje, blændede vindue, fra mørket, fra denne stank, fra denne lugt af død.

”Nunzia”, kaldte Lo Savio igen, idet hun bøjede sig over kassen og talte kærligt til det lille menneske: ”Hvad laver du? Vil du forlade din mor? Vil du gerne op i himlen og holde jul med Jesusbarnet?”

Og så skete der noget, jeg aldrig ville have forventet. Barnet drejede hovedet og så på sin mor med et usikkert smil, der pludselig blev til en grimasse, og begyndte at græde med en lyd, som om den kom inde fra et møbel, så svag var gråden, halvkvalt, let, som hos én, der græder for sig selv, og hverken har kræfter til eller håb om at blive hørt.” 

I den nyeste udgave af ’Il mare non bagna Napoli’, som jeg har læst, har Ortese tilføjet et forord (hun døde i 1998), der ligger årtier fra den kaotiske efterkrigstid. Her reflekterer hun over den hårde medfart, som hendes værk fik af mange af samtidens intellektuelle napolitanere. Det var ulideligt for dem at blive konfronteret med Orteses ubærlige øjenvidneberetninger, i stedet ville man se fremad og håbede, at den nye tid kunne udslette byens ar.  

Il Palazzo dei Granili blev jævnet med jorden i 1953 – Vejen Via dei Granili, som løber forbi det sted, hvor bygningen stod, er det eneste fysiske tegn på, at det har eksisteret –  og på stedet byggede man almene boligbyggerier, såkaldte ’case popolari’, i en kraftanstrengelse, der skulle matche den nye tids optimisme om et økonomiske mirakel. Her i Napolis periferi skød anonyme huse efterhånden op foran hinanden, indtil man ikke længere kunne se direkte til havet. Det er disse huse, Lila og Elena vokser op i, uden dog at fremmedgørelsen overfor staten og omverdenen forsvinder af den grund. Tværtimod.


Anna Maria Ortese har udgivet flere romaner og noveller, blandt andet de mest kendte: L’infanta Sepolta i 1950, Poveri e semplici fra 1967, og L’iguana fra 1965. Hun dør i 1998, 84 år gammel, i Rapallo udenfor Genova, og er siden blevet kendt som en af Napolis mest betydningsfulde, kvindelige forfattere.

Hovedillustration: Anna Maria Ortese. Af Fabio Matteo, Wikipedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *