Efterårskurser om Syditalien på Folkeuniversitetet – vi ses både online og fysisk til ny viden og oplevelser

Hvorfor er Puglia så anderledes fra Calabria? Hvad var det der gjorde, at Andy Warhol følte sig så godt tilpas i Napoli, at han ofte besøgte byen og lavede noget af sin mest aktivistiske kunst i skyggen af Vesuvio? Og kan det virkelig passe, at Abruzzo er et af de steder i verden med det højeste antal eremitter i Europa? Få svar og fod på Syditalien med helt nye foredrag:

Fod på Italiens sko fra den 9 november til den 7 december 2021 (fysisk fremmøde)

Jeg har dette efterår gjort mig umage med at opbygge nogle nye forelæsningsrækker om Syditalien til Folkeuniversitetet i København, som kunne bygge videre på mine tidligere foredrag om destinationen. Jeg syntes især det var på tide at gennemgå de syditalienske regioner grundigt på fastlandet, og derfor kan du til efteråret komme med til en 5-leddet forelæsningsrække, hvor henholdsvis Abruzzo og Molise, Calabria, Puglia, Basilicata og Campania får hver deres dobbelttime at brillere i. Tilsammen udgør de Italiens sko, og deres historie er hver især unik og spejler alle nogle af Syditaliens vigtigste ledemotiver:

  1. Campania: Vulkaner, konger og anarkisme
  2. Calabria: Råvarer, immigranter og dobbelte byer
  3. Basilicata: Tempelriddere, grotteliv og kildevand
  4. Puglia: Oliven, grækere og dinosaurer
  5. Abruzzo og Molise: Bjørne, bjerge og eremitter

Mennesker og mirakler under Syditalien sol fra den 8 oktober til den 9 november 2021 (både fysisk og online)

Få et indblik i livet og hverdagen i Syditalien. Vi kommer rundt om myter og fordomme i den syditalienske hverdag. Hvorfor er italienerne f.eks. så besatte af deres fordøjelse? Kan man virkelig få gigt i nakken af vådt hår og mavepine af træk? Og hvorfor er den daglige spadseretur, la passeggiata, en livsnødvendighed i Syditalien? Fortællingerne tager bla. udgangspunkt i foredragsholderens nye bog, Mezzogiorno.

Vi vender også blikket mod kunsten, for Napoli rummer store, men for mange glemte kunstværker, der i århundreder har sat standarden for den vestlige kunstudvikling.

Og endelig ser vi ud på de store vulkaner: Etna, Vesuvio, Stromboli og supervulkanen Campi Flegrei. Syditalien rummer Europas mest aktive vulkaner. Men hvordan lever man sit liv på vulkaner? Hør om syditalienernes sameksistens med den kogende undergrund, og lær hver af vulkanerne at kende.

Sicilien: den trekantede ø og det kulturelle poentiale fra den 9 november til den 7 december (online – dette er en gentagelse af forelæsningsrækken om Sicilien som jeg holdt i vinters)

”Har man set Italien uden at se Sicilien, har man slet ikke oplevet Italien. Sicilien er nøglen til det hele”, skrev Goethe om den trekantede ø, hvis historie, frodighed og befolkning sætter middelhavstilværelsen på spidsen.

Tag med på denne rejse gennem Siciliens tusindårige historie og kultur, hvor man samtidig får et moderne perspektiv på øens potentiale, der fra sin europæiske periferi måske rummer nogle af svarene på det globale samfunds udfordringer. 

  1. Siciliens historie, del I: Grækernes drøm, arabernes legeplads og normannernes ideal
  2. Siciliens historie, del II: Tilbage til Italien. Fra spansk herredømme til moderne republik
  3. Den parallelle stat: om mafiaens fortid, nutid og fremtid
  4. Sicilien for livsnyderen: gastronomi, vin og årstider. Oplev Sicilien gennem sanserne
  5. Sicilien for den rejsende: anbefalinger til en anderledes opdagelse af Middelhavets største ø

Kurserne bliver åbne for tilmelding fra den 14 juni. Læs mere hos Folkeuniversitetet HER.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *