Il Cammino dei briganti – prøv den historiske vandrerute i Abruzzos bjerge der følger partisanernes stier fra krigen under Italiens samling

I kølvandet på de spanske cammino’ers succes er der kommet nyt fokus på camminoerne i hele Europa – herhjemme i Danmark fik vi for et par år siden Cammøn’oen på Møn, og i Italien findes der også ældgamle pilgrimsruter, som løber på kryds og tværs af landet, og som er blevet genopdaget grundet et voksende antal turisters kærlighed til at vandre.

Nu har en gruppe ildsjæle grundlagt Il Cammino dei Briganti i bjergene syd for Lazio, hvor Abruzzo-regionen med sine svimlende bjerge tager over og fører den vandrende ind i Syditalien.

De enorme og ensomme bjerge i henholdsvis Majella- og Marsicano-bjergene har i årtier har været det perfekte gemmested for folk, der ikke vil findes. Således også de lovløse ‘briganti’, som i kølvandet på Italiens samling i 1861 kæmpede mod hæren fra Savoy-fyrstedømmet. De ville hellere tilhøre den spanske borboner-familie, der i århundreder havde siddet på Syditalien og kongetronen i Napoli, end blive en del af det nye Italien. Flere af partisanerne blev nedslagtet og landsbyer lagt øde i den regulære borgerkrig, som samlingen flere steder resulterede i, i de syditalienske regioner.

Andre nåede at slippe væk og gemme sig i bjergene. De færdedes i et netværk af æsel- og hyrdestier i det barske landskab, som nu er blevet genfundet og ryddet, så man kan følge i oprørernes fodspor. En af initiativ-tagerne til Il Cammino dei Briganti er Luca Gianotti, der egentlig kommer fra Modena i Centralitalien, men som ud af sin passion for at vandre i naturen har forelsket sig i Abruzzos majestætiske bjerge.

I dette program fra La Rai fortælles hele historien om Il Cammino dei Briganti. Det anbefales at man går turene i foråret og efteråret, skønt de fleste også kommer og vandrer om sommeren.

Han begyndte sammen med en gruppe venner at kortlægge stierne og rydde dem, og efter nogle år kunne han give stederne navne og kæde dem sammen med små hoteller og gæstgiverier, der i de små landsbyer, som man passerer igennem på turen, gerne ville være en del af genopdagelsen og værdisættelsen af de gamle, historiske stier.

Ialt løber der cirka 100km vandrestier på kryds og tværs af bjergene sydover fra Lazio og ned gennem Abruzzos nordvestlige hjørne med retning mod Tagliacozzo og det mægtige Monte Velino-bjerg. Briganti-ruten starter og slutter i landsbyen Sante Marie og går ad stier, der har forskellige sværhedsgrader, men for de meste vandrer man i et terræn i 1000 meters højde af overkommelige stigninger, og med stoppesteder undervejs, hvor man kan læse om ruterne og de mange historiske steder undervejs. Feks. de gamle egetræer, som flere steder flankerer stierne, og hvor vi lovløse gemte sig. Derudover kan man besøge Il Museo del brigantaggio, hvor historien om datidens modstandsbevægelse fortælles, og opleve hyrdernes hverdag, når man på vandreturen møder grupper af kvæg, som spiser urter og buskads i højden. Turen tager cirka 7 dage, med overnatninger undervejs.

Michelina de Cesare var en af de berømte brigantesse, som plyndrede og chikanerede overmagten med sin private bande. Hun blev skudt af de norditalienske soldater i 30 august 1868, og hendes lig efterfølgende afklædt og skændet. Michelina er en af de partisaner, der mindes på ruten. Fra Wikipedia.

De syditalienske partisaner var især aktive i årene mellem 1860-1970, hvorefter oprørerne ebbede ud, og mange blev henrettede for at sætte sig op mod den nye overmagt. Særligt berømte var Robin Hood-figurer som Michelina de Cesare, Francesco Guerra og Carmine Rocco.

Du kan læse mere om Il Cammino dei Briganti, se ruterne og læse om hvor man kan sove og spise på vejen på www.camminobriganti.wordpress.com

Se også gruppens meget aktive Facebook-side, hvor der postes fotos og videoer fra højdepunkterne på ruten: https://www.facebook.com/CamminoBriganti/

Hovedfoto: Marsicano-bjergmassivet i Abruzzo prydes med alpeblomster om foråret. Wikipedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *